07 tammikuuta 2018

Vegaanihaaste: viikko 1





Päätin ottaa tänä vuonna vastaan vegaanihaasteen, ja ajattelin raportoida haasteen onnistumisesta täällä blogin puolella. Kasvis- ja vegaaniruoka on itseäni kiinnostanut jo pidemmän aikaa hyvin pitkälti eläinten oikeuksien vuoksi, ja olenkin onnistunut siirtymään kotikokkailussa lihattomaan ruokaan lihattoman lokakuun myötä. Töissä on kuitenkin tullut syötyä myös lihaa, ja lisäksi maitotuotteita olen käyttänyt edelleen melko paljon.
Koen itselleni haastavimmaksi vegaaniudessa maitotuotteiden välttelyn, ja halusin nyt testata, miten ilman niitä pärjää oikeasti. Toinen iso haaste on työpaikkaruokailu, sillä ravintolassa tarjotaan vaihtelevasti joko kasvis- tai vegaaniruokaa (välillä "kasvis"ruokana on kalaa...). Varma ratkaisu on ottaa omat eväät, mikä toki säästää rahaa, mutta vie vapaa-aikaa ylimääräisen ruuanlaiton muodossa.

Olin positiivisesti yllättynyt vegaanihaasteen tueksi tarjotusta materiaalista: sähköpostiin kilahtaa joka päivä tietopaketti jostain vegaaniruokavalioon/vegaaniuteen liittyvästä asiasta, sekä lisäksi mukana on mielenkiintoisia reseptejä aina arkiruuista herkkuihin.
Suosittelen liittymään mukaan TÄÄLLÄ, vielä ehtii hyvin!

Ilmoittauduin mukaan haasteeseen tiistaina, jolloin varsinainen haaste alkoi vasta keskiviikkona.
Olen listannut alle viikon ruuat, ja toivonkin, että tästä voisi joku muukin saada uusia ideoita omiin ruokailutottumuksiinsa. 
En siis ole itse mikään vegaaniruokavalion asiantuntija, mutta jonkin verran on aiheesta tullut luettua vuosien varrella, ja varsinkin ruokavaliosta, joka on riittävä myös saliharrastuksen tueksi.
Tällä viikolla olen ollut alkuviikosta laiska urheilun suhteen, ja kun viikonloppu viimein koitti, sairastuin flunssaan. Eli tällä viikolla ei ole tullut liikuntaa harrastettua, mutta toivottavasti ensi viikolla jo. Sen verran olen päättänyt, että palautusjuomana käyttämäni heraproteiinin aion syödä loppuun, vaikka se vegaanista ei olekaan. Nykyisen pussin loputtua voinkin siirtyä ostamaan esimerkiksi hyvälaatuista hamppuproteiinia.

Keskiviikko
1/2 maustamaton Alpro Go On, spirulinaa, chiansiemeniä
Mustapapu-avokadosalaatti (OHJE)
Oatlyn Natural Energy -välipalajuoma
Pulled Oumph -leivät mangosalsalla (OHJE)
Alpro Dark Chocolate

Torstai
1/2 maustamaton Alpro Go On, spirulinaa, chiansiemeniä, cashewpähkinöitä ja kuivattuja karpaloja
Mustapapu-avokadosalaatti (ed. päivältä) + hummusta
Mandariini
Leivät hummuksella, paprikalla ja lehtikaalilla
Alpro Dark Chocolate
Soijapihvileivät pesto arabbiatalla, tomaatilla, mangosalsalla, lehtikaalilla ym.
Oreo cupcake x 1 (OHJE)

Perjantai
1/2 maustamaton Alpro Go On, spirulinaa, chiansiemeniä
Papukastike riisillä ja kasviksilla
Pad Thai tofulla (OHJE)
Oreo cupcake x 2

Lauantai
Kaurapuuroa mustikoilla + siemenillä
Oreo cupcake x 1
Oatlyn Natural Energy -välipalajuoma
Artisokkahampurilainen ranskalaisilla (ei vegaaninen)
Smoothie: omenamehu, appelsiini, banaani, inkivääri, minttu, ananas
Pad Thai tofulla (ed. päivältä)

Sunnuntai
Kaurapuuroa mustikoilla + siemenillä
Riisikakku hummuksella, seitanilla ja tomaatilla
Smoothie: Alpro Natural (kookos), soijamaito, banaani, ananas, minttu, mango
Vegaaninen pizza kihernepohjalla (ohje alla, alkup. Chocochili)
Alpro Dark Chocolate


Vegaaninen pizza kiknernepohjalla (2 isoa pizzaa)
5 dl kikhernejauhoja
3 tl psylliumia
1 pss (11g) kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2,5 dl lämmintä vettä
loraus oliiviöljyä

Täytteeksi (esimerkiksi):
Tomaattikastike pohjalle
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Kirsikkatomaatteja
Sieniä
Kesäkurpitsaa
Pizzamaustetta
Vegaanista pizzajuustoa (Violife For Pizza)
Seitan-leikkeitä (vegaanista "salamia")
Päälle basilikaa ja rucolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kädenlämpöistä lämpimämpää vettä (42-asteista) ja loraus öljyä, ja sekoita taikina. Jätä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Kauli pizzataikina kahden leivinpaperin välissä. Levitä täytteet, ja paista pizza 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Tunnelmat ensimmäisen viikon jälkeen ovat hyvinkin positiiviset, eikä mitään mahdottomia mielihaluja ole vielä tullut eläinperäisiä tuotteita kohtaan.
Pari lipsumista on tapahtunut, ja aionkin myös niistä kertoa rehellisesti: Ville leipoi Oreo-muffinseja, ja minun piti ostaa kaupasta erinäisiä aineita, mm. vegaanista margariinia, ja kesken leivonnan muistin, että se jäikin ostamatta. No, kaapissa oli tavallista leivontavoita ja koska ruuan poisheittäminenkään ei ole fiksua, päätimme käyttää sen noihin leivonnaisiin.
Toinen lipsuminen tapahtui eilen, kun lähdimme Myyrmanniin varta vasten syömään Just Vegeen vain huomataksemme, että se on kiinni.. -__- Kauppakeskuksessa ei kovin montaa ravintolavaihtoehtoa ollut ja lopulta päädyimme ravintolaan x, mistä sain kuitenkin kasvishampparin. Mukana oli tosin jugurttikastike, joka ei varmaankaan ollut vegaaninen. Näin jälkeenpäin ajateltuna asian olisi toki voinut varmistaa, tai pyytää jättämään kastikkeen pois, mutta siinä tilanteessa (supernälkäisenä ja pettyneenä Just Vegeen (!!!)) se ei tullut mieleen.

Loppujen lopuksi aika pieniä asioita kuitenkin, ja hyvillä mielin jatketaan seuraavaan viikkoon.

Yksi vinkki vielä ruokavalioon: täysjyväviljat ovat vegaaneille yksi tärkeä proteiininlähde, ja siksi leipien, taikinoiden, pastojen ym. ravintosisältöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ei siis mitään höttöleipiä kaappiin - esimerkiksi oma lempparini Fazerin siemenleipä on paljon parempi vaihtoehto tavalliselle vehnäleivälle.

Katsoimme muuten eilen netflixistä Cowspiracyn, joka antoi taas lisää ajattelemisen aihetta eläinperäisen ruuan vähetämisen ja / tai lopettamisen hyödyistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti