17 tammikuuta 2018

Vegaanihaaste: viikko 2






Haasteen toinen viikko sujui yllättävän hyvin ilman isompia kiusauksia - juustoja tosin teki mieli muutamaan otteeseen (esimerkiksi kavereiden kanssa pizzalla ja brunssilla), mutta kun tiesi ettei niiden syöminen ole nyt vaihtoehto, pysyi juustonhimo kurissa.

Olin koko viikon kipeänä, ja jouduin olemaan torstaihin asti töistä pois. Tiistaina kävin kuitenkin aamulla hoitamassa pari työjuttua ja samalla lääkärireissulla Leppävaarassa, jolloin päädyin työkaverin suosituksesta testaamaan Sellosta löytyvää Salaattiasemaa. Ja voi että, sieltä löytyikin paljon maukkaita vegaanisia täytevaihtoehtoja itse koottavaan salaattiin. Eli iso peukku Salaattiasemalle! Myös työpaikkaravintolassa on nyt löytynyt hyvin vegaanista ruokaa, mikä on kyllä helpottanut elämää.

Maanantai
Kaurapuuro mustikoilla ja siemenillä (chia & pellava)
Pad Thai (ed. viikolta)
Hummusleivät tomaatilla
Smoothie: Alpro Naturalia (kookos), soijamaitoa, mangoa, banaania, maapähkinävoita

Tiistai
Hummusleipä
Salaattiaseman salaatti (papuja, hummusta, kesäkurpitsaa, punajuurifalafelia yms.)
Kolmen Kaverin Jäätelöä (piparminttu & suklaa)
Kvinoapihvi leivällä, kasviksilla ja alpo-sriracha -kastikkeella
Lisää jäätelöä...
Smoothie: Alpro Go Onia, banaani, vadelmia, kookos-mantelimaitoa, chiasiemeniä

Keskiviikko
Kaurapuuro vadelmilla ja siemenillä (chia & pellava)
Hummusleivät kurkulla ja tomaatilla
Loppu jäätelö...
Vegaaninen makaronilaatikko + salaatti
Smoothie: Alpro Go Onia, kookos-mantelimaitoa, mansikoita, banaania

Torstai
Kaurapuuro mansikoilla ja siemenillä (auringonkukka & kurpitsa)
Lämmin salaatti tofulla
Vegaaninen pizza (Mäkikuplassa)

Perjantai
1/2 Alpro Go On spirulinalla ja chiansiemenillä
Salaatti (taboulleh, tofu, ananas, kikherneet ym) ja kurpitsakeitto
Kuivattuja karpaloita ja cashewpähkinöitä
Vegaaninen makaronilaatikko + salaatti
Smoothie: kookos-mantelimaitoa, banaania, maapähkinävoita

Lauantai
Kaurapuuro vadelmilla ja siemenillä (chia & pellava)
Palautusjuoma (ei vegaaninen, heraa)
Sandron brunssi
K-Menun maalaisperunalastuja (merisuola & mustapippuri)
Yosa Sport chiansiemenillä

Sunnuntai
Smoothie: 1/2 Alpro Go On, banaania, mansikoita, soijamaitoa
Hummusleivät kasviksilla
Loput aamun smoothiesta palautusjuomana
Kung Food Pandan buffet
JYMY-luomujäätelöä (minttusuklaa)
Vegaanista makaronilaatikkoa



Viime viikolla tuli syötyä poikkeuksellisen paljon ulkona. Torstaina kävimme Lotan ja Elinan kanssa Mäkikuplassa, joka on pieni Kalliossa sijaitseva pizza-/kaljapaikka. Pizzoihin sai vaihdettua vegaanisen juuston ilmaiseksi, jee! Lauantaina puolestaan oli vuorossa Sandron brunssin testaaminen. Brunssilla oli tosi paljon vegaanisia vaihtoehtoja, ja huomasi, että kasvisruoka on heillä enemmänkin normi kuin poikkeus. Superhyviä makuja oli Sandron kokki taikonut meille. Menen varmasti uudelleenkin.

Sunnuntaina oli tarkoituksena mennä syömään Just Vegeen, joka oli TAAS KIINNI. Uskomatonta! Pitäisi ehkä opetella tarkistamaan ravintoloiden aukioloajat ennen niihin hyökkäämistä... Joka tapauksessa taas täytyi keksiä korvaava vaihtoehto, joka tällä kertaa oli Kung Food Panda. Ja hyi hitto, enpä ole aikoihin syönyt yhtä pahaa ruokaa kuin siellä! Otin siis kaikki buffetin vegaaniset vaihtoehdot maisteluun: paistettuja nuudeleita, kasviksia ja tofua, paistettua riisiä ja kevätkääryleitä.
Ja kaikki niistä maistui oikeastaan pelkältä rasvalta.
Jouduin oikeasti taistelemaan, että sain annoksen alas.
Kung Food Panda NEVER AGAIN.

Testailin myös vegaanisia jäätelöitä hyvinkin ahkerasti. Molemmat testaamani jäätelöt olivat todella hyviä, eikä eroa kermajäätelöön edes huomannut. Itse tykkäsin ehkä himpun verran enemmän Kolmen Kaverin jäätelöstä, sillä siinä oli sekoitettuna sekä suklaa- että vaniljajäätelöä. Olen itse siis tuollaisten jäätelösekoitusten ystävä, mielestäni pelkkä suklaajäätelö on aika raskasta sellaisenaan vaikka hyvää olikin.

Myös jäätelökriitikko Ville antoi hyväksynnän vegaanisille jäätelöille, ja auttoi ahkerasti pakkausten tuhoamisessa.

Ajattelin tällä kertaa jakaa ohjeen vegaaniseen makaronilaatikkoon, jota tuli syötyä useampana päivänä. Oma versioni oli hieman mauton, ja kehitinkin nyt reseptiä mausteisemmaksi.
Tämä toimii hyvin helppona arkiruokana, lisukkeeksi ketsuppia ja salaattia.

Vegaaninen makaronilaatikko

1 sipuli
2 dl soija/-härkäpapurouhetta
5 dl täysjyväpastaa
7 dl soijamaitoa
2,5 dl soijakermaa
2 tl mustapippuria
2 tl currya
2 tl paprikamaustetta
1 kasvisliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)

Kuullota sipulit pannulla. Lisää joukkoon soija-/härkäpapurouhe, mausteet (mustapippuri, curry, paprikamauste, suola) ja soijakastike ja pyörittele pannulla pari minuuttia.
Lisää tämän jälkeen mukaan soijamaito ja kasvisliemikuutio, ja anna porista pienellä lämmöllä muutama minuutti kunnes kasvisliemikuutio on varmasti sulanut kokonaan.
Lisää lopuksi mukaan ravintohiivahiutaleet (eivät pakollisia).

Keitä pasta puolikypsäksi, noin puolet ohjeen mukaisesta keittoajasta riittää.
Yhdistä pasta ja "kastike" keskenään ja kaada öljyllä voideltuun vuokaan.
Viimeistele lisäämällä soijakerma joukkoon.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

2 kommenttia :

  1. Kivan oloinen resepti. :) Mun suosikit vegaanisista jäätelöistä on Oatlyn vanilja ja suklaa, mut kaikkein parasta on ehkä itse tehty. :D

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi täytyykin testata Oatlya seuraavaksi, kiitos vinkistä :) Joskus vois koittaa tosiaan myös itse tehdä, enpä ookkaa ajatellut sitä vaihtoehtoa!

      Poista